Virágültetés a Szent János Kórházban

Régóta a terveim között szerepelt a Szent János Kórház Gyermekosztálya előtt lévő kert rendbehozatala. Már télen, amikor még minden sivár volt és kopaszon meredeztek a fák ágai a borús ég felé, elhatároztam, hogy nyárra itt színes virágokkal teli, ápolt, gondozott vidám kert fog pompázni. Ahányszor a Gyermekosztályra tartottam, mindig zavart a bejárata előtt lévő elhanyagolt, gazos terület, a kiszáradt növények látványa. Lelki szemeim előtt már ott lebegett, milyen szép virágoskert lesz ennek a helyén! Csak jöjjön már a tavasz!

Egyre többet gondolkodtam, tervezgettem, miképpen lenne jó megvalósítani a parkosítást. Elhatároztam, hogy ezt is profin szeretném véghezvinni. Nem csak ültetni néhány virágpalántát ide-oda. Hiszen már ismerhettek!  Igen ám, de nem értek a kertészethez. Olyan sok növényem volt már otthon is, amit megvettem vagy kaptam – gyönyörű volt, pompázott, aztán valahogy nem élte túl a „gondoskodásomat” . Olyan sokféle virágból lehet válogatni és mind különböző igényű. Van, amelyik az árnyékos részeket szereti, és sok vízre van szüksége, van, amelyik jól bírja a tűző napot, szárazságot. Láttam már nemes szándékkal ültetett fasort, amelyből csak minden ötödik fa maradt meg. Én nem akartam kockáztatni. Ha valamit csinálunk, azt csináljuk rendesen, igaz? Meghirdettem hát a Célirányos Facebook oldalán, hogy önkéntes kertészt keresünk. Méghozzá profit, természetesen.

kerteszt_keresunk

Az ötlet ragyogónak bizonyult és a jelentkezők közül Szabó Csabára esett a választásunk. Ő lett a mi szakértő tájépítő mérnökünk, aki megtervezte, hogy a növények és virágok milyen elrendezésben kerüljenek új helyükre, ahol a gyógyulásra váró gyermekeknek remélhetőleg nagyon sok örömet okoznak majd. Ezúton is nagyon köszönöm Csabának a remek munkát és önzetlen segítséget!

A tervezgetés ideje alatt egyre több ötletem támadt. Mi lenne, ha nem csak egy szép kertet, hanem igazi élménykertet alkotnánk? Hiszen a gyerekek szeretnek mindent megtapasztalni, kíváncsiak, érdeklődőek és midig nyitottak a lehetőségre, hogy új dolgokat ismerhessenek meg. Mi lenne, ha egy színes-szagos növény-tanösvényt is kialakítanánk? Igen, jól sejtitek, fűszernövényekkel! Menta, ánizs, citromfű, bazsalikom. A növények mellett kis táblákkal, amiről leolvashatják a nevüket. Ugye, hogy szuper ötlet? Ezzel szerencsére mindenki egyetértett a csapatból.

Időközben olyan sokan jeleztek vissza, hogy jönnek majd segíteni, ültetni, ásni, gereblyézni, palántázni, hogy már kezdtem attól félni, el sem fogunk férni. Többen mondták azt is, hogy családostól jönnek, gyerekekkel. Ennek nagyon örültem! Végiggondoltam, mit tehetnék azért, hogy ez a nap igazi felejthetetlen élmény legyen azoknak, akik a hétvégéjüket önként arra szánják, hogy részt vegyenek valami szép és jó létrehozásában.  Elterveztem, hogy lesz a gyerekeknek ropogtatni való, alma, lufik, aszfaltkréta, buborékfújó. Azt találtam még ki, hogy a gyerekek nevét feltüntetjük kis balkonládákon, mindenkiét, hogy melyik virágot ki ültette. Körülnéztem a Gyermekosztály mellékhelyiségeiben is, hisz megfordult a fejemben, hogy sokan leszünk, és hát a wc-t, mosdót is használni fogjuk majd. Milyen jól tettem! Bizony volt ott is rendbe hozni való, a wc ülőkéje például törött volt és használhatatlan – de kapott szép újat, a fiúknak kéket, a lányoknak lilát.

Minden készen állt a nagy napra, a vízálló táblácskák nevekkel feltüntetve elkészültek, a tervek, elképzelések egyeztetve lettek, és a legnehezebb feladatban is sikerrel jártunk: a pénzt is sikerült összegyűjteni a növények megvásárlására. Ezúton is hálásan köszönjük minden adományozónak!

viragultetes_kiemelt

Péteribe utaztam egy kertészetbe összeválogatni a virágpalántákat. A tulajdonosa kedves és szimpatikus volt. Mivel nagy mennyiségű növényt készültem venni tőle, természetesen alkudozni kezdtem. Meséltem a Célirányosról és arról, hová fognak kerülni a növények, mi lesz a küldetésük. Ő pedig úgy döntött, hozzájárul egy ilyen szép és nemes cél megvalósításához és képzeljétek, odaadta a több ládányi kiválasztott egynyári virág palántát teljesen ingyen! Annyira boldog voltam!

Minden együtt volt a nagy naphoz, amit május 25-éra tűztünk ki. Reménykedtünk, hogy az időjárás is megfelelő lesz a kertészkedéshez – és szerencsére így is lett. Szombat reggel kellemes napsütésben indultunk a Szent János Kórház Gyermekosztály előtti parkos területet megszépíteni. Nagyon sokan eljöttek! Ezúton is köszönöm nagyon mindenkinek. A kórház saját kertésze, András is ott volt, pedig szabadnapja lett volna aznap. Megígérte, hogy mindig gondozza majd az elkészült ágyásokat. A férjem is segített – és természetesen velünk volt mindhárom gyermekünk. Olyan édesen palántáztak a többi ovissal együtt! A legkisebb meg szunyált egy jót a friss levegőn. Csodálatosak voltatok! Összesen 48 fő szorgoskodott velünk azon, hogy egy vidám, kedves, szívderítő élménykertet varázsoljuk kicsik és nagyok számára egyaránt.

gyerekek1_800

Élmény volt a gyerekeknek a saját nevükkel megjelölt ládikákat teleültetni pompázó színes virágokkal. Büszkén gyönyörködött mindenki a látványban. Amikor jóleső fáradsággal végigmértük egész napi munkánk eredményét, azt hiszem ugyanazt éreztünk mindannyian. Igazán értékes és fontos dolgot alkottunk együtt ismét. A János Kórház Gyermekosztályának immár saját kertje van. Nem is akármilyen!

Estefelé még visszasétáltam egyedül, csak úgy nézelődni, tudjátok, és azt láttam, hogy gyerekek vannak a kertben a szüleikkel és ámuldoznak. Felolvasták a neveket, gyönyörködtek a virágokban, egymás szavába vágva sorolták, kinek melyik tetszik legjobban. Érdeklődve szagolgatták a fűszernövényeket, óvatosan lépkedtek körülöttük, vigyázva  a virágágyásokra.

Nagyon jó érzés volt!

‹‹ Vissza a Blog listához